Waarom WordPress populair is bij hackers


12 december 2020 door Theo Visser


Waarom WordPress populair is bij hackers

WordPress websites zijn populair bij hackers. Dit kan zijn voor de sport of fun maar meestal zitten er andere kwaadaardige bedoelingen achter. Daarover een andere keer meer maar hoe komt het dat een WordPress website een gewild target is?

Omdat het (relatief makkelijk) kan

WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Door hier in te loggen kom je in een omgeving waar je de website kunt bouwen, aanpassen en allerlei instellingen kunt wijzigen. Dat inloggen gebeurt uiteraard met een gebruikersnaam en wachtwoord. Veel mensen gebruiken simpele namen als "admin" in combinatie met een zwak wachtwoord. Een peuleschil voor een beetje hacker.

Simpel gesteld bestaat WordPress uit een thema en plug-ins, stukjes software die ik zie als bouwstenen. Zowel het thema als de plug-ins moeten af en toe geupdate worden, anders kunnen er beveiligingslekken ontstaan. Ditzelfde geldt ook voor de PHP- en WordPress versie.

Veel mensen gebruiken een zwak wachtwoord
Aandeel WordPress websites

Bron : W3Techs

Omdat er veel te halen valt

WordPress is ontzettend populair, zo rond de 38% van alle websites is gemaakt met Wordpress! Op plek 2 staat Joomla met zo'n 2,6%. Logisch dat daar meer te halen valt, zeker gezien de overige kwetsbaarheden.

Voorkomen is beter dan genezen

De gevolgen van een hack kunnen best groot zijn. Los van het feit dat het opschonen van je website een ingewikkelde klus is loop je ook klanten mis. Als je website gebruikt wordt voor DDoS aanvallen of voor het versturen van spam vindt Google dat absoluut niet leuk en dat kan gevolgen hebben voor je ranking.

Je website goed beveiligen en regelmatig updaten

Heb je vragen over beveiliging neem dan contact met mij op. Ook als je het onderhoud uit wilt besteden. Voor €100 per jaar verzorg ik de beveiliging, back-ups en updates.


← Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Heb je een vraag?

Vul hier niets in !!:

Vul je naam in.
Vul een geldig emailadres in.
Vul een geldig URL in, je URL begint met : https://
Vul een bericht in
Geef toestemming alsjeblieft.

Eenvoudige website bouwen

Voordelig omdat het een uit de hand gelopen hobby is. Eenvoudig omdat het alleen om websites gaat en niet om webshops. Ook ingewikkelde applicaties behoren niet tot de mogelijkheden.

Maar wel professionele en effectieve sites zoals deze site. Zie ook het portfolio voor meer voorbeelden. Heb je specifieke vragen omtrent de mogelijkheden, neem gewoon contact op!

© 2015 -    Eenvoudige Website Bouwen   |   KvK 64061906